Kovani zlatni novac, zlatnici i dukati su ranije korišćeni kao sredstvo plaćanja. Oni se više ne koriste za tu svrhu ali i dalje imaju vrednost bilo kao zlato ili kao numizmatika.

Kovanice su najčešće finoće 900 to jest imaju 90% finog zlata u sebi. Najčešći primer su NAPOLEONI, Američki dolar, Meksički dolar, Južno afrički Krugerrand, jubilarne kovanice Tito, Avram, Carica Milica itd.

Dukati kovani u Austrougarskoj su finoće 986 i imaju 98,6% finog zlata u sebi. Mali dukat je težak 3,49 grama. Veliki dukat je težak 4 puta toliko i ima tačno 13,96 grama.

Turska lira i Engleska funta imaju finoću 916 pa imaju 91,6% finog zlata u sebi. Preračunato u karate to je tačno 22 k.

 Zlatarska kuća Andrejević otkupljuje sve vrste dukata i zlatnog novca. Težina i finoća se uvek precizno izmere i odrede a poštovane mušterije dobiju pisani dokument - potvrdu o otkupu.

 Cena dukata i drugog zlatnog novca se precizno odredi na osnovu trenutne otkupne cene finog zlata.

Ne procenjujemo numizmatičku vrednost kovanica. Za to se morate obratiti stručnjacima za numizmatiku. Ako je zlatnik probušen ili na drugi način oštećen, on je izgubio numizmatičku vrednost i vredi samo kao zlato. Austrijski dukati, koji se i danas kuju i prodaju, takođe nemaju numizmatičku vrednost. To važi i za sve kovanice koje su se kovale u velikim serijama.

 

Procena zlata i zlatnog nakita

Zlatara Andrejević postoji već 70 godina i treća generacija vrhunskih stručnjaka je tu za Vas za sve savete, procene vrednosti nakita, dijamanata i drugog dragog kamenja. Savete i procene ne naplaćujemo! Molimo cenjene mušterije za razumevanje kada je naše vreme u pitanju jer se mi prevashodno bavimo izradom vrhunskog nakita. Procenićemo Vaš nakit ako su razumne količine u pitanju i za to možemo odvojiti ograničeno vreme.

Otkup dijamanata i dragog kamenja ne vršimo jer u naš nakit ugrađujemo samo vrhunski obrađeno i brušeno kamenje standardno visokog kvaliteta čistoće i boje, nabavljeno iz legalnih izvora od renomiranih svetskih firmi.