Kovani zlatni novac, zlatnici i dukati su ranije korišćeni kao sredstvo plaćanja. Oni se više ne koriste za tu svrhu ali i dalje imaju vrednost bilo kao zlato ili kao numizmatika.

Kovanice su najčešće finoće 900 to jest imaju 90% finog zlata u sebi. Najčešći primer su NAPOLEONI, Američki dolar, Meksički dolar, Južno afrički Krugerrand, jubilarne kovanice Tito, Avram, Carica Milica itd.

Dukati kovani u Austrougarskoj su finoće 986 i imaju 98,6% finog zlata u sebi. Mali dukat je težak 3,49 grama. Veliki dukat je težak 4 puta toliko i ima tačno 13,96 grama.

Turska lira i Engleska funta imaju finoću 916 pa imaju 91,6% finog zlata u sebi. Preračunato u karate to je tačno 22 k.

 Zlatarska kuća Andrejević otkupljuje sve vrste dukata i zlatnog novca. Težina i finoća se uvek precizno izmere i odrede a poštovane mušterije dobiju pisani dokument - potvrdu o otkupu.

 

Cena dukata i drugog zlatnog novca se precizno odredi na osnovu trenutne otkupne cene finog zlata.

Procena zlata i zlatnog nakita

Zlatara Andrejević postoji već 70 godina i treća generacija vrhunskih stručnjaka je tu za Vas za sve savete, procene vrednosti nakita, dijamanata i drugog dragog kamenja. Savete i procene ne naplaćujemo! Molimo cenjene mušterije za razumevanje kada je naše vreme u pitanju jer se mi prevashodno bavimo izradom vrhunskog nakita. Procenićemo Vaš nakit ako su razumne količine u pitanju i za to možemo odvojiti ograničeno vreme.

Otkup dijamanata i dragog kamenja ne vršimo jer u naš nakit ugrađujemo samo vrhunski obrađeno i brušeno kamenje standardno visokog kvaliteta čistoće i boje, nabavljeno iz legalnih izvora od renomiranih svetskih firmi.